Blog-DietaBrak komentarzy

Polacy wciąż mają problem ze zdrowym odżywianiem. Często jedzą nieregularnie, za mało albo za dużo. W ich diecie jest za mało warzyw i owoców oraz pełnowartościowych posiłków. Problemy z odżywianiem są przenoszone również do swojego miejsca pracy. Serwis Monster Polska przeprowadził badanie dotyczące tego, jak jedzą Polacy w pracy.

Badanie zostało przeprowadzone w marcu roku 2017 na grupie 200 osób. Według wyników ankiety Polaków można podzielić na kilka grup, które mają różne podejście do jedzenia w miejscu pracy.

Wielu Polaków zabiera jedzenie do pracy w pudełkach

Większość ankietowanych odparło, że posiłki, które jedzą w pracy, przynoszą ze sobą z domu. W ten sposób postępuje 58% naszych rodaków. To całkiem dobra informacja, jednak zawsze mogłoby być lepiej! Co zabierają ze sobą w licznych pudełkach i lunch boxach? Niektórzy zabierają ze sobą zdrowe przekąski, jak sałatki, owoce czy warzywa. Bardzo wielu zabiera ze sobą po prostu swój obiad, który wcześniej upichcili w domowym zaciszu. Schabowy z ziemniakami, makarony i kasze z sosami są mile widziane na drugie śniadanie w pracy. Chętnie zabierane do biur są również kanapki i wszystko co można odgrzać w mikrofalówce.

Jak jedzą ci, którzy nie zabierają jedzenia ze sobą?

Okazuje się jednak, że pozostała część ankietowanych, czyli jakieś 42%, nie ma zielonego pojęcia co będą jedli w ciągu dnia. Nie przynoszą oni żadnych posiłków ze sobą. 12% z badanych postanawia wyjść w ciągu dnia na miasto, jednak jest to dosyć kosztowny interes. 8% zadeklarowało, że najczęściej korzysta z zewnętrznego kateringu, jak chociażby usług osoby, która sprzedaje jedzenie w biurze (najczęściej kanapki i bułki). Kolejne 8% osób stwierdziło, że nie zjada w pracy typowego posiłku, a po prostu zaspokaja swój głód przekąskami: słodyczami, wyrobami cukierniczymi oraz czymś słonym do przegryzienia. Ostatnią grupą, niestety stosunkowo liczną, jest 15% osób, które w pracy nie zjada niczego.

Polacy powinni wprowadzić jeszcze wiele poprawek do swojej diety

Wyniki badań są zastanawiające. Ponad połowa Polaków zabiera ze sobą posiłki do pracy, jednak niekoniecznie są one zawsze wysokiej jakości. Reszta stołuje się w pracy lub poza nią, na co wydają spore ilości pieniędzy. Dodatkowo jedzenie, które zjada się poza domem zwykle nie ma zbyt wiele wspólnego ze zdrową i lekką kuchnią. Najczęściej są to produkty typu fast food, gotowe artykuły spożywcze do odgrzania (naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi) bądź tłuste specjały „polskiej kuchni” jak schabowy smażony na głębokim tłuszczu podany z gęstym sosem. Wstydzić się powinny osoby, które zajadają głód słodyczami i innymi przekąskami. Nie dają one uczucia sytości, a posiadają wiele pustych kalorii. Nie ma się również czym pochwalić grupa osób, która w ogóle nie spożywa posiłków w pracy. Odmawianie sobie jedzenia przez 8 lub więcej godzin, ma bardzo negatywne skutki dla organizmu. Najwyraźniej Polacy wciąż nie odrobili swojej pracy domowej ze zdrowego odżywiania!

Napisz komentarz jako pierwszy.

Dodaj komentarz