Blog-Dieta-Off TopicBrak komentarzy

Woda to podstawa życia. Jest nieodłącznym elementem zbilansowanej diety i zdrowego tryby życia. Picie wody ma jednak jeden znaczący minus – plastikowe opakowania szkodzące środowisku. Już niebawem ten problem może zniknąć. Picie wody jeszcze nigdy nie było tak proste.

Do wyprodukowania litrowego opakowania należy zużyć trzy litry wody. To czysty absurd, który dodatkowo bardzo szkodzi środowisku. Plastikowe butelki rozkładają się do nawet tysiąca lat. W tym tempie z problemem plastikowych odpadów walczyć będą całe przyszłe pokolenia.

Innowacyjny sposób na dystrybucję wody wpadło trzech studentów z Londynu – Rodrigo Garcia, Pierre Paslier i Guillaume Couche. Pojemnik na wodę jest w pełni jadalny. Tym samym stał się przyjazny środowisku. Twórcy wody „Ooho” zapowiedzieli już masową produkcję. Zainteresowanie projektem okazało się tak duże, że udało się uzbierać potrzebne środki. Jadalny pojemnik na wodę powstał z alginianu sodu i chlorku wapnia. Pomysł na opakowanie został zaczerpnięty z kuchni molekularnej i powstał w wyniku procesu steryfikacji. Wymieniony wcześniej alginian sodu jest powszechnie znany pod nazwą E401 i używany w charakterze stabilizatora. Możemy go spotkać w lodach, serach, śmietanie, budyniach itd. Chlorek wapnia jest niezbędny do wytworzenia sieci polimerowej. Według szacunków producentów koszt opakowania wynosi 2 centy.

Tanio i ekologicznie

Standardowe butelki na wodę przez swoje gabaryty często nie mieszczą się do kobiecej torebki. Noszenie ze sobą plecaka nie zawsze jest dobrym pomysłem. Jadalne kulki dopasowują się do wolnej przestrzeni i mogą być z powodzeniem chowane do torebki. Tym bardziej, że producent zachwala ich wytrzymałość.

Poza ochroną środowiska plusem opakowań „OoHo” są niskie koszty produkcji. Niestety, aby skosztować wody z innowacyjnego opakowania musimy jeszcze poczekać. Obecnie woda jest dystrybuowana głównie na wydarzeniach sportowych i targach spożywczych. Niestety tylko na Zachodzie. Niedługo będzie można składać zamówienia na stronie producenta. Na kupno w sklepie zdaje się, że jeszcze trochę poczekamy.

Czy pomysł się przyjmie?

Nie brakuje krytyków pomysłu jadalnego opakowania na wodę. Przede wszystkim rodzi się pytanie, jak przechowywać kuleczki, aby utrzymać je w czystości. Prawdopodobnie nie uniknie się zanieczyszczenia środowiska i woda będzie sprzedawana z foliowym lub plastikowym opakowaniu. Problem może być także sama aplikacja wody. Opakowanie musimy połknąć w całości i uważać, aby nie rozlało się na ubrania lub pociekło po twarzy.

Jeśli nie możecie doczekać się wody w „jadalnym” opakowaniu warto zerknąć na proces produkcji. Nie jest skomplikowany i z odrobiną zaparcia możemy taką wodę stworzyć w kuchni.

Napisz komentarz jako pierwszy.

Dodaj komentarz